Σάββατο, 10 Ιούνιος 2017 18:52
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Βασσάρας: «Δεν πας πουθενά με απλήρωτους διαιτητές»

Στην εκπομπή της Έρα σπορ πρώτη σελίδα μίλησε ο πρώην διαιτητής Κύρος Βασσάρας. 

Μεταξύ άλλων είπε:Για το αν έχει ξεπεράσει το σοκ αποκλεισμού του από την ΕΠΟ το 2013:«Στη ζωή του διαιτητή υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια και πίκρες. Όταν ζεις μια χαρά ζήσε την όσο μπορείς περισσότερο, είναι η συμβουλή μου προς τους υπόλοιπους διαιτητές. Για ένα εξάμηνο δε συμμετείχα σε κάποιες συνεδριάσεις της επιτροπής διαιτησίας και απουσίαζα από την Ελλάδα για περίπου 3 χρόνια».

Για την προσφορά του Χιου Ντάλας:«Θεωρώ πως ήταν μια χρυσή ευκαιρία. Από την άλλη, πρέπει να υπάρχει πάντα η άποψη ειδικών ανθρώπων στη διαιτησία για να προγραμματίζει και να βάζει στρατηγικές. Οι στρατηγικές δεν είναι για ένα χρόνο, ούτε για δύο, αλλά για μια δεκαετία. Χτίζεις, επενδύεις και προσπαθείς. Ένας άνθρωπος για να προσφέρει, πρέπει να τους δώσεις τα εχέγγυα, ώστε να πετύχει. Για οποιονδήποτε που είναι ειδικός σε τέτοια θέματα, πρέπει να τον «ξεζουμίσεις», για να μπορέσεις να καταφέρεις κάτι στα επόμενα δέκα χρόνια».

Για την αυριανή συνάντηση των αξιωματούχων της UEFA με τους Έλληνες συμβούλους:«Εύχομαι να γίνει κάτι καλό. Η ελπίδα των FIFA, UEFA και των διεθνών συνομοσπονδιών είναι να προστατεύσουν το ποδόσφαιρο όλων των χωρών. Θεωρώ πως όποιοι θέλουν το καλό του αθλήματος, να το κοιτάξουν ο καθένας από τη δική του μεριά».

Για το αν οι διαιτητές θα έπρεπε να ήταν καλύτερι:«Αναλογιστείτε κάτι. Οι διαιτητές μας είναι απλήρωτοι. Δεν υπάρχει σε καμιά χώρα αυτό, πουθενά. Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τα αυτονόητα και μετά να πάμε για προτάσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματία διαιτητή, όταν το 2017 ο Έλληνας διαιτητής είναι απλήρωτος».

Για τους νέους κανονισμούς και τροποποιήσεις που δοκιμάζει η UEFA για το instant replay:Είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε το workshop στην Ζυρίχη, όπου κλήθηκαν οι χώρες που χρησιμοποιούν ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν το video assistant referee. Στόχος μας, το λάθος  που είναι εξόφθαλμο, όπως ένα γκολ που μπαίνει αντικανονικά, να αποφεύγεται. Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε μία σωστή βάση, για αυτό και γίνονται μεγάλες δοκιμές».

Για τις αλλαγές που θα δούμε στην Ελλάδα:«Στην ετήσια γενική συνέλευση που διεξήχθη στις 3 Μαρτίου στο Λονδίνο, εγκρίθηκαν ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Υπάρχει επέκταση της ευελιξίας των εθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, συνομοσπονδιών και της FIFA, να μπορούν να τροποποιούν μερικούς κανόνες, που αφορούν το οργανωτικό κομμάτι. Πλέον, εισάγονται οι προσωρινές αποβολές, ως πιθανή εναλλακτική ποινή για μία παρατήρηση, όμως ισχύει μόνο στις κατηγορίες Νέων, βετεράνων, ΑμεΑ και φυτωρίων. Θα καταλογίζεται άμεσο ελεύθερο λάκτισμα, όταν ένας παίκτης ξαναμπαίνει στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή και επηρεάζει το παιχνίδι. Όσον αφορά το εναρκτήριο λάκτισμα, όλοι οι παίκτες, εκτός από τον παίκτη που το εκτελεί, πρέπει να είναι στο δικό τους μισό.

Σε ένα πέναλτι, σε περίπτωση που γίνει μία παράβαση κι από τον παίκτη και από τον τερματοφύλακα, τιμωρούνται και οι δυο παίκτες με κίτρινη κάρτα. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι όταν γίνεται μια παράβαση μες στην περιοχή πέναλτι, όταν υπάρχει μια προφανής ευκαιρία, η οποία δεν έχει την πρόθεση ο αμυνόμενος να αποκρούσει την μπάλα, αυτή η παράβαση τιμωρείται με κόκκινη, αν όμως έχει την πρόθεση να παίξει την μπάλα, τότε δίνεται πέναλτι και κίτρινη κάρτα. Τροποποιήθηκε τώρα ο κανονισμός σε μια πιο πλήρη μετάφραση. Ας πούμε ότι ένας ποδοσφαιριστής μπαίνει στην περιοχή πέναλτι, δεν έχει προφανή ευκαιρία και ανατρέπεται από έναν αμυνόμενο στην προσπάθεια του να διώξει τη μπάλα. Πλέον δεν χρειάζεται να του δείξουμε την κίτρινη κάρτα. Δίνουμε όμως το πέναλτι. Αν όμως ο αμυντικός σταματάει τον επιτιθέμενο με ένα σπρώξιμο, με ένα κράτημα, τότε και πέναλτι δίνεται και κίτρινη κάρτα».

πηγή: sdna


Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Ιούνιος 2017 19:07

Σχετικά άρθρα (ανά ετικέτα)

επιστροφή στην κορυφή