Σάββατο, 07 Σεπτέμβριος 2019 11:33
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Κωπηλασία προβάλλει τα Γιάννενα διεθνώς!

Δεν υπάρχει καλύτερη τουριστική προβολή για μία περιοχή από τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων πολιτιστικού ή αθλητικού περιεχομένου, οι οποίες γίνονται αιτία και αφορμή να βρεθούν σ’ αυτήν επισκέπτες από το εξωτερικό.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας για αθλητές κάτω των 23 ετών, το οποίο διεξάγεται σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή στα νερά της Παμβώτιδας  με τη συμμετοχή 30 χωρών και πάνω από 400 επίλεκτων αθλητών.

Ο καιρός οδήγησε στη ματαίωση της τελετής έναρξης της σημαντικής διοργάνωσης που επρόκειτο να γίνει χθες το απόγευμα στις «μεταμορφωμένες» για την περίσταση παρόχθιες εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας. Εξάλλου, χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έγινε στον Πύργο Τερματισμού του ΠΕΑΚΙ, εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κωπηλασίας και την Οργανωτική Επιτροπή εξέφρασαν την ελπίδα ότι η διοργάνωση θα πετύχει. Όσο για την Ελληνική Εθνική Ομάδα, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά και ο στόχος είναι μία εξαιρετική εμφάνιση που θα συνοδεύεται από μετάλλια!

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στα Γιάννενα θα βρεθεί αύριο, προκειμένου να παρακολουθήσει το Πανευρωπαϊκό Κωπηλασίας Νέων, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Ματαιώθηκε η τελετή

Μπορεί όλα να ήταν στη θέση τους για την χθεσινή απογευματινή επίσημη τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Κωπηλασίας Νέων στις κερκίδες του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, ωστόσο ο καιρός είχε… άλλα σχέδια! Το ξαφνικό μπουρίνι που ξέσπασε την ώρα ακριβώς που επρόκειτο να ξεκινήσει η τελετή οδήγησε στην οριστική διακοπή της. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι κερκίδες του ΠΕΑΚΙ είχαν γεμίσει από κόσμο αλλά και εκπροσώπους Αρχών, ανάμεσα στους οποίους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, η βουλευτής Ιωαννίνων και πρ. Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και άλλοι.

Το πρόγραμμα του Πανευρωπαϊκού περνάει πλέον από τα τυπικά στο κυρίως πρόγραμμα, δηλαδή στους αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν σήμερα, Σάββατο, ώρα 09.00.

40 χρόνια μετά…

Την ιδιαίτερη σύνδεσή του με τη πόλη των Ιωαννίνων θυμήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κωπηλασίας Πολωνός Ryszard Stadniuk κατά τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Πριν 40 χρόνια ως μέλος της Εθνικής Ομάδας της Πολωνίας, είχε πραγματοποιήσει στην Παμβώτιδα την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, στους οποίους είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο! Παρατήρησε δε ότι μέσα σ’ αυτό τι διάστημα άλλαξαν πολλά!

Ο κ. Stadniuk εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων και τις τοπικές αρχές για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν, καθώς και προς όλους όσοι δουλεύουν για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Νέων.

Η ελληνική πλευρά

• Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς, τόνισε πως όλα είναι έτοιμα σε οργανωτικό επίπεδο, προσθέτοντας πως «ευλεπιστούμε ότι θα έχουμε μία πολύ καλή διοργάνωση, αντάξια εκείνων που έχουμε κάνει στο παρελθόν». Ο κ. Καρράς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και δημόσια τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, χωρίς τη βοήθεια του οποίου δε θα γίνονταν αγώνες, όπως τόνισε με έμφαση, την ελληνική Πολιτεία που επίσης στήριξε την προσπάθεια, τους εθελοντές, τους χορηγούς και τους ανθρώπους της πόλης που συνέβαλαν στο εγχείρημα.

Πρόσθεσε δε πως «η ελληνική ομάδα έχει προετοιμαστεί σωστά και, παρόλο που είναι κουρασμένη από τους πολλούς αγώνες που έκανε, ευελπιστούμε ότι τα παιδιά μας θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και θα κάνουν περήφανους όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους Γιαννιώτες», τους οποίους κάλεσε και δημόσια να παραβρεθούν στους αγώνες για να ενισχύσουν τη χώρα μας και τους αθλητές της.

• Ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Αλέξανδρος Μπερής καλωσόρισε και δημόσια αθλητές και συνοδούς στην πόλη των Ιωαννίνων και ευχήθηκε μία πολύ καλή εξέλιξη στους αγώνες του Πανευρωπαϊκού. Όπως είπε, «δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις προσπάθειες που γίνονται εδώ και δύο χρόνια περίπου από την Οργανωτική Επιτροπή για την επιτυχία των αγώνων, στις οποίες είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας και κυρίως του Περιφερειάρχη Ηπείρου, του Δημάρχου Ιωαννίνων, αλλά και πάρα πολλών ανθρώπων που βοήθησαν όλα αυτό το διάστημα». Καταλήγοντας, ο κ. Μπερής ευχήθηκε οι αγώνες να είναι πολύ καλοί και για την ελληνική Εθνική Ομάδα.

Η Εθνική Ομάδα

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε, με τρεις αθλητές από εκείνους που συμμετέχουν με την ελληνική Εθνική Ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Νέων και συγκεκριμένα τις Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και τον Στέφανο Ντούσκο από τα Γιάννενα που θα τη διεκδικήσει ξανά τη νέα χρονιά.

• Ο κ. Ποστιλιόνε χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη τη διοργάνωση που έχει αναλάβει η χώρα μας χάρη στις προσπάθειες που έγιναν από τους τοπικούς φορείς, την πόλη των Ιωαννίνων και την Κωπηλατική Ομοσπονδία. Υπενθύμισε δε τη μεγάλη προσφορά στο άθλημα της Κωπηλασίας του αείμνηστου Προέδρου του Ν.Ο.Ι. Σωτήρη Στάμου, ενός μεγάλου οραματιστή, όπως τον χαρακτήρισε, τονίζοντας πως «ό,τι βλέπουμε σήμερα εδώ, όλα αυτά γύρω μας, ξεκίνησαν και έγιναν χάρη στο δικό του όραμα»!

Ο Ιταλός τεχνικός αναφέρθηκε στους τρεις παριστάμενους κωπηλάτες, τονίζοντας πως «πίσω από αυτούς τους αθλητές που σίγουρα θα πάνε στους Ολυμπιακούς του 2020 υπάρχει μία πολύ σημαντική ομάδα νέων αθλητών, οι οποίοι θα φτάσουν ως μία μεγάλη… αρμάδα πληρωμάτων στους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024. Χρειαζόμαστε όμως τη βοήθεια της Πολιτείας για την επαγγελματική οργάνωση και τον συντονισμό της Κωπηλασίας και τη στήριξη της Εθνικής Ομάδας που είναι η σημαία της χώρας μας».

• Η Μαρία Κυρίδου τόνισε πως «αυτός είναι ο τελευταίος αγώνας της σεζόν και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σηκώσουμε ψηλά την ελληνική σημαία».

• Η Χριστίνα Μπούρμπου παραδέχθηκε πως «έχουμε άγχος επειδή θα μας βλέπουν από κοντά οι δικοί μας, όμως από την άλλη θα έχουμε και τη στήριξή τους».

• Τέλος, ο Στέφανος Ντούσκος εξέφρασε τη χαρά του που αυτή τη φορά αγωνίζεται στο σπίτι του, τα Γιάννενα, κάλεσε τους Γιαννιώτες να κατέβουν στο ΠΕΑΚΙ για να δουν τους αγώνες και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το χρυσό μετάλλιο. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ξεκινάει άμεσα προετοιμασία για να διεκδικήσει του χρόνου «εισιτήριο» για το Τόκιο.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Σεπτέμβριος 2019 11:36
επιστροφή στην κορυφή