Παραμονή...τετέλεσται, ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα 4-0

08.04.2024 Αναγνώστηκε 1208 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Η κορύφωση του φετινού δράματος του ΠΑΣ Γιάννινα εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα τραγικά και παιδαριώδη λάθη της ομάδας της Ηπείρου σε συνδυασμό με τη σφαγιαστική διαιτησία του Πουλικίδη έφεραν ένα βαρύτατο διασυρμό και μια ντροπιαστική ήττα με 4-0 για την 3η αγωνιστική των Play Out της Super League.

Παραμονή...τετέλεσται, ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα 4-0
Μυριούνης
Θανάσης Μυριούνης

 Ουσιαστικά υποβιβασμένος πλέον ο ΠΑΣ του απομένουν μόνο μαθηματικές ελπίδες. Την… τρικυμία της γιαννιώτικης άμυνας διαδέχτηκε η… πριονοκορδέλα της διαιτησίας και η αδιανόητη αποβολή του Εραμούσπε. Με 10 παίκτες ο ΠΑΣ παραδόθηκε αμαχητί στις ορέξεις του ΟΦΗ και μοιραία ήρθε η συντριβή και το 4-0.

Μόνο τα μαθηματικά απομένουν δυστυχώς για τον υποβιβασμό του ΠΑΣ Γιάννινα στην Super League 2. Η ομάδα της Ηπείρου διασύρθηκε το Σάββατο στο Ηράκλειο και γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 από τον ΟΦΗ για την 3η αγωνιστική της Super League και απομακρύνθηκε κι άλλο από τη 12η θέση που οδηγεί στην παραμονή.

Η άμυνα έκανε… δώρο ένα ακόμα παιδικό γκολ στον ΟΦΗ με τον Ριέρα (10’), ωστόσο τη χαριστική βολή στο γιαννιώτικο «πτώμα» την έδωσαν ο διαιτητής Πουλικίδης με τον VAR Τζήλο με την αδιανόητη αποβολή του Εραμούσπε (26’) με απευθείας κόκκινη. Με αριθμητικό μειονέκτημα ο ΠΑΣ παραδόθηκε αμαχητί και ο ΟΦΗ πέτυχε άλλα τρία γκολ με τους Μπάκου (45+4’), Ισέκα (58’) και Ριέρα (86’). Διπλό παραμονής ο Βόλος στο Αγρίνιο, νίκη με ανατροπή και για την Κηφισιά στην Τρίπολη. 

Πώς έπαιξαν

Σε αλλαγή σχηματισμού προχώρησε ο Μιχάλης Γρηγορίου και μιμούμενος τον Γιάννη Πετράκη στον Παναιτωλικό παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με διάταξη 3-5-2. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Νάγκι και την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Σομποτσίνσκι, Εραμούσπε και Μπακαδήμας. Τη δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Σόρια και την αριστερή ο Τσαούσης. Αμυντικό χαφ έπαιξε ο Καραχάλιος, έχοντας μπροστά τους τους Ριένστρα και Ροζάλες, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Τζίμας και Κόντε.

Από την πλευρά του ο Τραϊανός Δέλλας παρέταξε τον ΟΦΗ με διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Χριστογεώργος, δεξί μπακ έπαιξε ο Μαρινάκης, αριστερό ο Θοράρινσον και στόπερ στο κέντρο της άμυνας οι Λαμπρόπουλος και Βούρος. Αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Γκαγιέγος και Μεγιάδο, δεξιά στην επίθεση έπαιξε ο Μπάκου, αριστερά ο Ριέρα και ο Τοράλ ήταν επιτελικό χαφ πίσω από τον Ισέκα που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης. 

Γρήγορο προβάδισμα με Ριέρα

Κατώτερος των περιστάσεων εμφανίστηκε στο ξεκίνημα μιας ακόμη αναμέτρησης που ισοδυναμούσε με τελικό ο ΠΑΣ Γιάννινα, με τους παίκτες να μπαίνουν νωχελικοί και φοβισμένοι απέναντι σε ένα ΟΦΗ που από την αρχή πήρε τα ηνία και τον έλεγχο του αγώνα. 

Στην πρώτη ουσιαστικά φάση του αγώνα, ο ΟΦΗ άνοιξε το σκορ, εκμεταλλευόμενος ένα τραγικό και παιδικό λάθος της γιαννιώτικης άμυνας, το οποίο αντικατοπτρίζει δυστυχώς τη φετινή εικόνα της άμυνας του ΠΑΣ που θυμίζει παιδική χαρά. Στο 10’ μετά από μακρινή μπαλιά του Τοράλ προς τον Μπάκου, ο Εραμούσπε του έβαλε την κόντρα και τον σταμάτησε, όμως στη συνέχεια απομάκρυνε τη μπάλα πάνω στα πόδια του Τσαούση. Αποτέλεσμα ήταν η μπάλα να στρωθεί στον Ισέκα που έστρωσε στον Ριέρα, ο οποίος σε κενή εστία δεν δυσκολεύτηκε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με εξουδετερωμένο τον Νάγκι για το 1-0 μέσα σε πανηγυρισμούς. Το γκολ των Κρητικών έδωσε στους οπαδούς το έναυσμα για εμετικά συνθήματα εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα, όπως «εκεί, εκεί στη Β΄ Εθνική» και το «η πόλη του Αλή Πασά».

Το μομέντουμ συνέχισε να ευνοεί την κρητική ομάδα η οποία απείλησε ξανά την εστία του Νάγκι στο 20’. Μετά από σέντρα του Ριέρα, ο Μπάκου και ο Ισέκα δεν μπόρεσαν να βρουν τη μπάλα στο δεύτερο δοκάρι και αυτή έφυγε άουτ.

Αδιανόητη αποβολή Εραμούσπε

«Όπου φτωχός και η μοίρα του» λέει  ο θυμόσοφος λαός και αυτό ταιριάζει γάντι στη φετινή πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και στο ματς με τον ΟΦΗ. Σαν να μην έφτανε η τραγική εικόνα της άμυνας και η αποκαρδιωτική συνολικά εμφάνιση σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, ο ΠΑΣ είχε να αντιμετωπίσει και την αδιανόητη απόφαση της διαιτητικής ομάδας να τον αφήσει με παίκτη λιγότερο στο 26’.

Μπορεί αρχικά ο Εραμούσπε να δέχτηκε την κίτρινη κάρτα του διαιτητή Πουλικίδη για μαρκάρισμα πάνω στον Ισέκα, ωστόσο μετα από υπόδειξη του VAR Τζήλου ο διαιτητής είδε την φάση στο μόνιτορ και αποφάσισε ότι ο Εραμούσπε παρότι γύρισε την πλάτη του και δεν ήταν τελευταίος παίκτης έπρεπε να αποβληθεί. 

Άλλαξε λοιπόν την αρχική του απόφαση και έκανε την κίτρινη σε κόκκινη κάρτα! Ουσιαστικά η αναμέτρηση κρίθηκε πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο καθώς ο ΠΑΣ δεν κατάφερε στη συνέχεια να ακολουθήσει τον ρυθμό του αγώνα. 

Ο ΟΦΗ εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα και έφτασε δυο φορές μέσα σε πέντε λεπτά πολύ κοντά στο να διπλασιάσει τα τέρματά του. Αρχικά στο 34’ μετά από κλέψιμο του Γκαγιέγος στη μεσαία γραμμή, ο Ριέρα έβγαλε διαγώνια ασίστ για τον Ισέκα, εκείνος  σούταρε, όμως ο Νάγκι με τα πόδια έσωσε τον ΠΑΣ από το δεύτερο γκολ. Στην επόμενη καλή στιγμή για τους Κρητικούς, στο 39’ ο Τοράλ δέχτηκε την κεφαλιά-πάσα του Βούρου μετά από γέμισμα, όμως το τελείωμα του Ισπανού δεν ήταν καλό και η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.

Δεύτερο γκολ με Μπάκου ο ΟΦΗ

Έπρεπε να περάσουν 41 λεπτά στην αναμέτρηση του Ηρακλείου για να καταγραφεί η πρωτη τελική του ΠΑΣ στην εστία του Χριστογεώργου. Ο Ροζάλες έκλεψε τη μπάλα και άνοιξε γρήγορα στον Τζίμα, ο οποίος έκανε την ντρίπλα και σούταρε από αριστερά, όμως Χριστογεώργος ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε τη μπάλα στη δεξιά του γωνία.

 Ο ΟΦΗ απάντησε στην ευκαιρία του Τζίμα στο 45+1’ όταν ο Τοράλ σούταρε πάνω στο σώμα του Μπακαδήμα και στη συνέχεια του Γκαγιέγος να περνάει δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Νάγκι.

Μια ακόμη μαχαιριά δόθηκε στον ήδη λαβωμένο ΠΑΣ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων στο πρώτο μέρος (45+4’), με τους Κρητικούς να πετυχαίνουν και δεύτερο γκολ. Μετά από γρήγορη αντεπίθεση για τον ΟΦΗ με κάθετες πάσες και τελική πάσα του Τοράλ προς τον Μπάκου, εκείνος βγήκε απέναντι από τον Νάγκι και τον πλάσαρε εύστοχα για το 2-0.  Το γκολ δεν αποφεύχθηκε παρά τις προσπάθειες των Σομποτσίνσκι και Καραχάλιου να σώσουν με τάκλιν.

Τον πλήγωσε και ο Ισέκα

Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Μιχάλης Γρηγορίου έκανε τριπλή αλλαγή θέλοντας να ενισχύσει τον ΠΑΣ στη μεσοεπιθετική γραμμή. Ο 50χρονος τεχνικός έριξε στο ματς τον Ροσέρο στη θέση του Ροζάλες, τον Ντεμίρ στη θέση του Τζίμα και τον Ριένστρα στη θέση του Τζίνο στην προσπάθεια να αλλάξει τα δεδομένα στο παιχνίδι, ωστόσο φάνηκε στην εξέλιξη του αγώνα πως η γιαννιώτικη ομάδα δεν πήρε βοήθειες από τον πάγκο.

Ο ΟΦΗ μπήκε δυναμικά και στην επανάληψη και στο 46’ σε σουτ του Τοράλ, η μπάλα κόντραρε στα σώματα των αμυντικών του ΠΑΣ και απομακρύνθηκε. Στο 51’ σε κάθετη πάσα του Τοράλ, ο Ριέρα βγήκε απέναντι από τον Νάγκι, όμως έκανε πολύ κακό τελείωμα και η μπάλα έφυγε άουτ. Η πίεση του ΟΦΗ απέφερε νέους καρπούς στο 58’. 

Μετά από εκτέλεση φάουλ του Θοράρινσον από δεξιά, η μπάλα πέρασε πάνω από τον Σομποτσίνσκι και στο δεύτερο δοκάρι ο Ισέκα με πλασέ την έσπρωξε στα δίχτυα του Νάγκι για το 3-0, με την ήττα του ΠΑΣ να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το τελειωτικό χτύπημα ο Ριέρα

Η κρητική ομάδα έκανε ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο και στο 59’ ο Ριέρα σούταρε από τον άξονα αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Η γιαννιώτικη ομάδα συνέχισε να λειτουργεί ως σάκος του μποξ στο παιχνίδι με τους Κρητικούς να την βαρούν αλύπητα και να φτάνουν σε τέταρτο γκολ, το οποίο ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Στο 64’ μετά από αντεπίθεση για τον ΟΦΗ και πάσα με τη μία του τερματοφύλακα Χριστογεώργου στον Τοράλ, ο Ισέκα βγήκε στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ και αφού χόρεψε την άμυνα του ΠΑΣ σούταρε στη γωνία του Νάγκι και  έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ του ΟΦΗ ακυρώθηκε με τη χρήση VAR για off side του σκόρερ Ισέκα τη στιγμή του βολέ του Χριστογεώργου.

Ο ΠΑΣ δεν απέφυγε τη βαρύτατη και ντροπιαστική ήττα στο Ηράκλειο, καθώς στο 86’ ήρθε και το 4-0 για την κρητική ομάδα. Μετά από ασίστ του Λουίς Φελίπε στον Ριέρα, ο Ισπανός βγήκε τετ α τετ με τον Νάγκι και αυτή τη φορά  δεν αστόχησε και νίκησε τον Νάγκι γράφοντας το 4-0. 

Η ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου παραλίγο να βιώσει περισσότερους εφιάλτες στο ματς, καθώς λίγο έλειψε να δεχτεί και πέμπτο γκολ από τον ΟΦΗ στις καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα στο 93’ ο Ισέκα βρέθηκε απέναντι από τον Νάγκι, όμως ο Ούγγρος πορτιέρο του ΠΑΣ έδιωξε σε κόρνερ και στη τελευταία φάση της αναμέτρησης μετά από σέντρα του Ριέρα από δεξιά ο Μοσκέρα έκανε το σουτ στην κίνηση, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Νάγκι...

Διαιτησία: Πουλικίδης (Πετρόπουλος-Βεργέτης)

OΦΗ (Τραϊανός Δέλλας): Χριστογεώργος, Μαρινάκης (69’Θεοδοσουλάκης), Βούρος, Λαμπρόπουλος, Θοράρινσον, Μεγιάδο (69’ Μπάκιτς), Γκαγιέγος, Μπάκου (75’ Λουίς Φελίπε), Τοράλ (69’Moσκέρα), Ριέρα, Ισέκα.

ΠΑΣ Γιάννινα (Μιχάλης Γρηγορίου): Νάγκι, Σόρια, Τσαούσης, Μπακαδήμας, Εραμούσπε, Σομποτσίνσκι, Καραχάλιος (80’ Λιάσος), Ριένστρα (46’Τζίνο), Ροζάλες (46’Ροσέρο), Τζίμας (46’ Ντεμίρ), Κόντε (70’Λεό).

Σχολιασμος