Το επικοινωνιακό λάθος και τα κριτήρια επιλογής

06.06.2019 Αναγνώστηκε 1153 φορές

Καλημέρα σε όλους, το καλοκαίρι που περιμένουμε ανυπόμονα όλοι οι Γιαννιώτες δεν έχει έρθει ακόμα. Εμείς εδώ είμαστε συνηθισμένοι στην έλλειψη ήλιου, αλλά φέτος το κακό παράγινε.

Το επικοινωνιακό λάθος και τα κριτήρια επιλογής

Σήμερα θα ασχοληθούμε κυρίως με τα αυτοδιοικητικά. Ο Μωυσής Ελισάφ θα αναλάβει δήμαρχος Ιωαννιτών από την 1η Σεπτεμβρίου καθώς επικράτησε τη δεύτερη Κυριακή οριακά του νυν δημάρχου Θωμά Μπέγκα. Αναμφισβήτητα, 235 ψήφοι σε ένα σώμα 76.000 ψηφοφόρων είναι ελάχιστη έως μηδενική διαφορά. Για να χρησιμοποιήσουμε και λίγο αθλητικούς όρους, η δημαρχία στα Γιάννινα ήταν ντέρμπι που κρίθηκε στο τέλος, στις καθυστερήσεις.

Καταρχήν, ένα στενάχωρο ζήτημα είναι η αποχή άνω του 50%. Στις δημοτικές εκλογές δεν μιλάμε για κόμματα, ούτε για κεντρική εξουσία και αποφάσεις. Μιλάμε για την δική μας κοινωνία και εκλογές που αφορούν, λίγο έως πολύ, την καθημερινότητα μας. Βέβαια, η αποχή αυξήθηκε στον δεύτερο γύρο κατα περίπου 17%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί ψηφοφόροι των παρατάξεων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Τον προηγούμενο καιρό έγινε αρκετός λόγος και συζήτηση για το θρήσκευμα του εκλεγμένου πλέον δημάρχου. Ακόμα και αυτές τις ημέρες, το ενδιαφέρον μονοπωλεί ότι ένας Εβραίος θα αναλάβει την δημαρχία. Μεγάλο λάθος κατά την γνώμη μου να ασχολούμαστε με τα θρησκευτικά πιστεύω των υποψηφίων. Εν έτει 2019 τον Γιαννιώτη δεν τον ενδιαφέρει αν θα είναι Εβραίος ή Χριστιανός ο δήμαρχος, αλλά αν και πότε θα λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Άλλωστε τα θρησκευτικά του πιστεύω δεν μπορούν και δεν θα διαφοροποιήσουν ούτε κατ' ελάχιστον το θρησκευτικό συναίσθημα της πλειοψηφίας των Γιαννιωτών, οι οποίοι έχουν άρρηκτες σχέσεις με την ορθοδοξία και τον χριστιανισμό.

Οι επικοινωνιολόγοι και οι σύμβουλοι του απερχόμενου πλέον δημάρχου Θωμά Μπέγκα, αντικειμενικά δεν υπολόγισαν σωστά αυτό το θέμα και έπαιξαν με τα συντηρητικά αντανακλαστικά των δημοτών. Έπαιξαν κι έχασαν στο συγκεκριμένο ζήτημα με την εικόνα της Παναγίας. Θέλησαν να προσεγγίσουν με αυτό τον τρόπο το θρησκευόμενο ακροατήριο, αλλά εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι δεν τα κατάφεραν.

Η δική μου άποψη είναι ότι η επιλογή δημάρχου από τους δημότες πρέπει να ξεφεύγει από προσωπικά δεδομένα όπως το θρήσκευμα και να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική. Στον ιδιωτικό τομέα, η επιλογή ενός υπαλλήλου γίνεται (στις περισσότερες περιπτώσεις) με βάση το βιογραφικό και τις ικανότητες. Καμία επιχείρηση, πλέον, δεν ρισκάρει να κάνει τα χατίρια του ενός ή του άλλου, παίρνοντας έναν υπάλληλο χωρίς γνώσεις και ικανότητες. Κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι και η επιλογή δημάρχου. Με βάση το ερώτημα του ποιος έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να βοηθήσει καλύτερα την πόλη, στην προκειμένη περίπτωση τον Δήμο Ιωαννιτών.

Κάθε νόμισμα πάντα έχει δύο όψεις. Μπορεί όσοι υποκίνησαν τον θρησκευτικό ρατσισμό και την φοβία να νικήθηκαν παταγωδώς, όμως το αντίθετο ισχύει και για τον εκλεγμένο επερχόμενο δήμαρχο. Όποιος του άσκησε ή θα του ασκήσει κριτική μελλοντικά στα πεπραγμένα της δικής του δημαρχίας και διοίκησης, δεν θα πρέπει να βαφτίζεται αβασάνιστα ως αντισημίτης και αντιεβραίος. Γιατί έτσι φτάνουμε στο άλλο άκρο, της γκετοποίησης.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει σίγουρα συνεργασίες και συμπράξεις, δεν γίνεται αλλιώς. Το έγραψα και πριν τις εκλογές, η απλή αναλογική δίνει δύναμη στον κάθε δημοτικό σύμβουλο. 45 συμβούλους έχει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και η παράταξη Ελισάφ εξέλεξε από την πρώτη Κυριακή μόλις 11. Άρα καταλαβαίνετε ότι είναι αυτονόητες οι συγκλίσεις.

Στο αθλητικό κομμάτι η τετραετία έχει πολλές προκλήσεις. Τα Γιάννινα είναι πίσω και παραγκωνισμένα στο θέμα των αθλητικών υποδομών. Από τα κλειστά και τα γήπεδα των ερασιτεχνικών σωματείων, μέχρι και τις αυλές των σχολείων, η πόλη υστερεί. Όποιος διαφωνεί μπορεί να ταξιδέψει. Όχι πολύ μακριά. Την ώρα λοιπόν που κάποιοι δήμοι της χώρας πέφτουν στα χέρια των μαφιόζων, των εγκληματικών στοιχείων και των ΠΑΕ, για ιδιοτελείς λόγους, είναι μια ευκαιρία για τα Γιάννινα να αναπτυχθούν σε αυτό το κομμάτι. Χωρίς ιδιοτέλειες ούτε και ιδεοληψίες, αλλά με σύγχρονο προσανατολισμό. Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά, θέληση και δουλειά χρειάζονται...

Από την στήλη ΠΑΣΕΣ της εφημερίδας ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχολιασμος