Kύπελλο Ελλάδος: Στην Α' φάση η Κατσικά, στη Β' ο ΠΑΣ

09.08.2024 Αναγνώστηκε 1376 φορές #Eρασιτεχνικό Ποδόσφαιρο #Κύπελλο Ελλάδας #ΠΑΣ Γιάννινα

Δυο εκπροσώπους θα έχει το γιαννιώτικο ποδόσφαιρο στο Κύπελλο Ελλάδος της σεζόν 2024-25. Η Κυπελλούχος της ΕΠΣ Ηπείρου Θύελλα Κατσικάς θα πάρει μέρος στην Α' φάση με τα ματς να διεξάγονται την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα ως ομάδα της Super League 2 θα μπει από την Β' φάση με τα παιχνίδια να διεξάγονται το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου.

Kύπελλο Ελλάδος: Στην Α' φάση η Κατσικά, στη Β' ο ΠΑΣ

Την προκήρυξη του Κυπέλλου Ελλάδος για τη σεζόν 2024-25 γνωστοποίησε η ΕΠΟ. Μεταξύ άλλων, τροποποιήθηκε η υποχρεωτική επιλογή του Πανθεσσαλικού εφόσον ο ένας φιναλίστ είναι από τη νότια και ο άλλος από τη Βόρεια Ελλάδα κι έτσι ο τελικός θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ.

 Τα παιχνίδια της 2ης, 3ης και 4ης φάσης θα είναι νοκ-άουτ. Στην Α' φάση θα πάρουν μέρος οι Κυπελλούχοι των ΕΠΣ, στη Β' φάση θα μπουν και οι ομάδες της Super League 2, ενώ οι ομάδες της Super League 1 πλην των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, θα μπουν στο θεσμό από την 4η φάση.

Αναβολή του φιλικού ΠΑΣ-Παναιτωλικός

Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου 2024 και ως εκ τούτου το προγραμματισμένο φιλικό με τον Παναιτωλικό στις 7 Σεπτεμβρίου στο «Ζωσιμάδες» δεν θα πραγματοποιηθεί. 

Η Ανακοίνωση της Θύελλας Κατσικάς

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πάρει μέρος η Θύελλα Κατσικάς στον ιστορικό θεσμό  του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Η Ανακοίνωση της Θύελλας αναφέρει: "Η ομάδα μας σεβόμενη πάντα την ιστορία της, τον φίλαθλο κόσμο της και τους ποδοσφαιριστές της, ενημερώνει το φίλαθλο κοινό πως θα λάβει μέρος για δεύτερη σερί χρόνια στο Κύπελλο Ελλάδος. Η  τεράστια ιστορία της ομάδας μας δεν γίνεται να μην συμβαδίζει με την συμμετοχή της στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο οποίος αποτελεί γιορτή για το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με την συμμετοχή μας θα προσπαθήσουμε  από μεριά μας να κρατήσουμε την σημαία του Γιαννιώτικου Ποδοσφαίρου ψηλά όπως κάνουμε πάντα στις μεγάλες διοργανώσεις που έχουμε συμμετάσχει και να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο μπορούμε από τον θεσμό.

Το πανόραμα και το καλεντάρι του φετινού Κυπέλλου

 

  • 1η Φάση: Θα λάβουν μέρος οι 53 Κυπελλούχες Ομάδες των Ε.Π.Σ. Μετά από κλήρωση θα προκριθούν 23 ομάδες άνευ αγώνα στην επόμενη φάση και οι υπόλοιπες 30 αφού κατανεμηθούν σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια θα δημιουργήσουν 15 ζευγάρια, από τα οποία μετά από μονούς αγώνες θα προκύψουν 15 νικήτριες. Γηπεδούχος ομάδα θα είναι αυτή που κληρώνεται πρώτη. Σύνολο αγώνων: 15. Προκρίνονται συνολικά: 38 ομάδες
  • 2η Φάση

Θα συμμετέχουν οι 15 νικήτριες ομάδες από την 1η Φάση, οι 23 ομάδες που προκρίθηκαν άνευ αγώνα και οι 18 ομάδες της Super League 2.

Σύνολο Ομάδων: 56. Μετά από κλήρωση αφού κατανεμηθούν σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια θα δημιουργήσουν 28 ζευγάρια από τα οποία μετά από μονούς αγώνες θα προκριθούν 28 νικήτριες Ομάδες. Γηπεδούχος Ομάδα θα είναι αυτή που κληρώνεται πρώτη.

Σε περίπτωση που κληρωθεί ομάδα της Super League 2 με Κυπελλούχο Ομάδα των Ε.Π.Σ. τότε ο αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της Κυπελλούχου Ομάδας των Ε.Π.Σ.

Σύνολο αγώνων: 28

Συνολικά προκρίνονται 28 ομάδες

Η ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία θα τροποποιηθεί αναλόγως με τον αριθμό των δηλώσεων συμμετοχής των ομάδων

  • 3η Φάση

Θα συμμετέχουν οι 28 νικήτριες ομάδες από την 2η Φάση.

Σύνολο Ομάδων: 28

Μετά από κλήρωση θα προκύψουν 14 ζευγάρια, από τα οποία μετά από μονούς αγώνες θα προκριθούν 14 νικήτριες ομάδες.

Γηπεδούχος Ομάδα θα είναι αυτή που κληρώνεται πρώτη. Σε περίπτωση που κληρωθεί ομάδα της Super League 2 με Κυπελλούχο Ομάδα των Ε.Π.Σ. τότε ο αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της Κυπελλούχου Ομάδας των Ε.Π.Σ.

Σύνολο αγώνων: 14

Συνολικά προκρίνονται 14 ομάδες

Η ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία θα τροποποιηθεί αναλόγως με τον αριθμό των δηλώσεων συμμετοχής των ομάδων

  • 4η Φάση

Συμμετέχουν οι 14 νικήτριες ομάδες που προκρίθηκαν από την 4η Φάση και οι 10 ομάδες της Super League (εξαιρούνται οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ). Σύνολο 24 ομάδες.

Μετά από κλήρωση δημιουργούνται 12 ζευγάρια. Οι αγώνες είναι μονοί. Γηπεδούχος ομάδα είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη. Σε περίπτωση που κληρωθεί ως γηπεδούχος ομάδα ανώτερης κατηγορίας τότε ο αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας που ανήκει στην κατώτερη κατηγορία.

Σύνολο αγώνων: 12

Προκρίνονται 12 ομάδες

Στην 1η 2η 3η 4η Φάση που οι αγώνες είναι μονοί εάν το αποτέλεσμα του αγώνα δεν αναδεικνύει νικητή, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 6α του Κ.Α.Π. (ημίωρη παράταση και πέναλτι) Μετά από την κλήρωση των ομάδων που συμμετέχουν στην 5η Φάση θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη των ζευγαριών για την 6ης Φάση (προημιτελική) και την 7η Φάση (ημιτελική) καθώς και της τυπικά γηπεδούχου ομάδας του Τελικού

  • 5η Φάση

Συμμετέχουν οι 12 νικήτριες ομάδες που προκρίθηκαν από την 4η Φάση και οι 4 ομάδες του πρωταθλήματος της Super League (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ). Σύνολο 16 ομάδες. Μετά από κλήρωση δημιουργούνται 8 ζευγάρια. Οι αγώνες είναι διπλοί. Γηπεδούχος ομάδα είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη.

Σύνολο αγώνων: 16

Προκρίνονται 8 ομάδες

Στην 5η, 6η και 7η Φάση που οι αγώνες είναι διπλοί, για την ανάδειξη του νικητή δεν (υπέρ)ισχύει το εκτός έδρας γκολ και στην περίπτωση που υπάρξουν 2 όμοια αποτελέσματα, στον 2ο αγώνα ακολουθεί ημίωρη παράταση και αν πάλι δεν αναδειχθεί ο νικητής, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία των πέναλτι.

Ο Τελικός

Φάσεις – Ημερομηνίες και Συμμετοχή ομάδων ανά κατηγορία:

1η φάση 1 Σεπτεμβρίου 2024 Κυπελλούχες Ομάδες των Ε.Π.Σ.

2η φάση 7-8 Σεπτεμβρίου 2024 Κυπελλούχες Ομάδες των Ε.Π.Σ & Super League 2

3η ΦΑΣΗ 14/15 Σεπτεμβρίου 2024 Κυπελλούχες Ομάδες των Ε.Π.Σ & Super League 2

4η ΦΑΣΗ 25/26 Σεπτεμβρίου 2024 Κυπελλούχες Ομάδες των Ε.Π.Σ ,Super League 2 & των 10 Ομάδων της Super League (εκτός ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ)

5η ΦΑΣΗ Κυπελλούχες Ομάδες των Ε.Π.Σ ,Super League2 & Super League (Συμμετέχουν και ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ)

1η αγων. 29-31 Οκτωβρίου 2024

2η αγων. 3-5 Δεκεμβρίου 2024

6η ΦΑΣΗ

1η αγων. 17-18 Δεκεμβρίου 2024

2η αγων. 7- 9 Ιανουαρίου 2025

7η ΦΑΣΗ

1η αγων. 4 -9 Φεβρουαρίου 2025

2η αγων. 25 - 27 Φεβρουαρίου

Τελικός: 17/5/2024 ΟΑΚΑ

Σχολιασμος