Τριανταφύλλου: «Αναγνωρίστε επιτέλους τους δημοσιογράφους του διαδικτύου»

21.05.2012 Αναγνώστηκε 954 φορές

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου θέτει χρονικά τα πρώτα βήματα που θα γίνουν σε περίπτωση εκλογής του, μιλά για τα προβλήματα του αθλητικού Τύπου και τι κινήσεις πρέπει να γίνουν.- Γιατί θέσατε υποψήφιος για την προεδρεία του ΠΣΑΤ;

«Γιατί αγαπάω τον σύνδεσμο και τη δουλειά μου και θέλω να προσφέρω στην αναβάθμιση του επαγγέλματός μας και στην προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων μου που είναι η δική μου κόκκινη γραμμή. Αυτό προσπαθώ διαρκώς και στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο είμαι μέλος από το 2006 και αυτό προσπαθούσα διαρκώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ, στο οποίο εκλέχτηκα πρώτη φορά το 2004 και την τριετία 2006-09 διετέλεσα Γενικός Γραμματέας. Νομίζω ότι οι συνθήκες ωρίμασαν για να τα υπηρετήσω όλα αυτά και από την κορυφαία διοικητική θέση του συνδέσμου».

- Την πρώτη ημέρα που θα κάτσετε στην καρέκλα, αν εκλεγείτε, ποια θα είναι η πρώτη κίνηση;

«Θα καταστήσω σαφή τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του συνδέσμου και τη συνδικαλιστική στροφή που πρέπει να κάνει και να ασχοληθεί με θεσμικά θέματα των Αθλητικών Συντακτών, κάτι που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ στις σημερινές συνθήκες της κρίσης που έχει επηρεάσει βαθύτατα και τον Τύπο. Αυτά μπορούν να γίνουν μέσα από τις προβλέψεις του καταστατικού του Συνδέσμου και με μια σειρά από άμεσες ενέργειες. Σύγκληση του Συμβουλίου Αντιπροσώπων, του αντίστοιχου Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων που σου επιτρέπει να έχεις γνώση των εργασιακών προβλημάτων σε όλα τα Μέσα. Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων επίσκεψη στους χώρους δουλειάς στην Αθήνα και την Περιφέρεια για ενημέρωση και καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αθλητικοί Συντάκτες και εξεύρεση λύσεων, σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση της δημοσιογραφικής εργασίας στο διαδίκτυο και θα γίνει παρέμβαση στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ για την ασφάλιση των εργαζόμενων Αθλητικών Συντακτών στα γραφεία Τύπου, αλλά και καταγραφή των ανέργων προκειμένου να γνωρίζει ο Σύνδεσμος πόσοι είναι έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει και σε παραπέρα βήματα για αυτούς, όπως για παράδειγμα στη διεκδίκηση καταβολής από τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις Τύπου του ποσού για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και την απασχόλησή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα και σεμινάρια. Όλα αυτά μαζί με τις προσπάθειες για συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα γήπεδα και την οικονομική αυτοδυναμία του ΠΣΑΤ, είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να πετύχουμε την αναβάθμιση και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του που είναι ο βασικός μου στόχος διεκδικώντας την προεδρία. Για να βάλουμε τις βάσεις έτσι ώστε ο ΠΣΑΤ να μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές Ενώσεις να μην υπάρχει ούτε ένας ανασφάλιστος Αθλητικός Συντάκτης, να σταματήσει η μαύρη εργασία και το καθεστώς εργασιακής γαλέρας που δυστυχώς εξαπλώνεται στα ΜΜΕ».

- Μπορεί ο ΠΣΑΤ να αποκτήσει έναν πιο θεσμικό ρόλο, όπως η ΕΣΗΕΑ;

«Το καταστατικό του δίνει αυτή την ευχέρεια. Προσέξτε, όμως. Όχι να υποκαταστήσει την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις, αλλά να σταθεί δίπλα τους και να τους βοηθήσει να επιλύσουν τα προβλήματα των Αθλητικών Συντακτών. Μιλώντας για συνδικαλιστική στροφή του Συνδέσμου δεν εννοώ τη μετεξέλιξή του ΠΣΑΤ σε συνδικαλιστικό σωματείο. Ο ρόλος αυτός ανήκει στην ΠΟΕΣΥ και τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις και αυτό είναι ξεκάθαρο. Μιλώ για τους σκοπούς του Συνδέσμου όπως περιγράφονται από το καταστατικό του, για μια σειρά από θεσμικά θέματα των Αθλητικών Συντακτών με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις ή να τις υποδείξει στις συνδικαλιστικές μας Ενώσεις και να τις πιέσει για να τα λύσουν. Μιλώ για την ιδιαίτερη μέριμνα που πρέπει να υπάρξει για την Περιφέρεια και τα προβλήματα των επαγγελματιών Αθλητικών Συντακτών που ζουν και εργάζονται εκτός Αθήνας και τα οποία δεν είναι και λίγα. Ο ΠΣΑΤ πρέπει να είναι διαρκώς δίπλα στους Αθλητικούς Συντάκτες όλης της χώρας και να ασχολείται με τα προβλήματά τους, να είναι μαζί τους στους αγώνες τους, στο πεζοδρόμιο, στις απεργίες, όπου και όταν τον χρειάζονται και όπου και όταν καταπατώνται τα δικαιώματά τους και παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία. Αυτός είναι ο ΠΣΑΤ που εγώ ονειρεύομαι και μιλώ για επαναπροσδιορισμό του ρόλο του, αυτός είναι ο ΠΣΑΤ που νομίζω πως θέλουν όλοι οι Αθλητικοί Συντάκτες. Ενας ΠΣΑΤ ανοιχτός, ιδιαιτέρως σε συνθήκες κρίσης, ένας ΠΣΑΤ που θα έχει διαρκώς στραμμένο το βλέμμα στη βάση του και θα δίνει μάχες για αυτή».

- Πως μπορεί να επιτευχθεί η αναγνώριση της εργασίας στο διαδίκτυο με δεδομένο ότι αυτό δεν το έχουν επιτύχει ακόμη ούτε οι συνδικαλιστικές Ενώσεις;

«Ο ΠΣΑΤ μπορεί να το κάνει άμεσα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το καταστατικό του. Αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα και μια ισχυρή βοήθεια προς την ΠΟΕΣΥ και τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις για να το πετύχουν και αυτές. Ξέρετε πως η δημοσιογραφική εργασία στο διαδίκτυο δεν αναγνωρίζεται, διότι δεν αφήνουν να γίνει κάτι τέτοιο οι εργοδότες που παρεμβαίνουν και αποσύρεται από τη βουλή η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται. Με την αναγνώριση της δημοσιογραφικής εργασίας στο διαδίκτυο, με το να εγγράψει δηλαδή ο ΠΣΑΤ μέλη του τους Αθλητικούς Συντάκτες που εργάζονται στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, προσφέρει μια ισχυρή χείρα βοήθειας και στις συνδικαλιστικές Ενώσεις να ξεπεράσουν το σκόπελο των εργοδοτών και ταυτόχρονα ασκεί και πίεση προς πάσα κατεύθυνση για την αναγνώριση της εργασίας στο διαδίκτυο. Είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των ιδιοκτητών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων να αναγνωριστεί η δημοσιογραφική εργασία σε αυτές και βεβαίως όλα αυτά, αλλά και το να έχουν κρατήσεις από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι Αθλητικοί Συντάκτες που εργάζονται στα γραφεία Τύπου αθλητικών ομοσπονδιών, λιγκών, ΠΑΕ, ΚΑΕ είναι και προς το συμφέρον των ταμείων μας αφού θα αποκτήσουν επιπλέον έσοδα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και για αυτά».

- Ποια θεωρείτε σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του αθλητικού Τύπου;

«Τα προβλήματα του Τύπου είναι πολλά και κοινά. Αυτή την περίοδο, όμως, έχει αναχθεί στο μεγαλύτερο των προβλημάτων η μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που προέρχονται από τη συνολική αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων που έγινε αρχικά αυθαίρετα και στη συνέχεια δια νόμων και η επιβολή ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά και η εξάπλωση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι συνδικαλιστικές μας Ενώσεις και ο ΠΣΑΤ. Πέραν αυτού, ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η ποιότητα της ενημέρωσης που είναι δημόσιο αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο και οφείλουμε όλοι –και ο ΠΣΑΤ στο βαθμό που του αναλογεί- να παρέμβουμε για να την προστατέψουμε και να την αναβαθμίσουμε».

- Τι λάθη έγιναν ως τώρα στον ΠΣΑΤ;

«Το μεγαλύτερο λάθος είναι πως δεν ασχολείτο ή ασχολείτο ελάχιστα με τα θεσμικά και εργασιακά προβλήματα των Αθλητικών Συντακτών. Δεν μπορεί για παράδειγμα να κλείνουν αθλητικά Μέσα ή να είναι σε απεργία και ο ΠΣΑΤ να μην είναι εκεί και να μην παρεμβαίνει, είτε προς την πλευρά της εργοδοσίας, είτε προς την πλευρά των συνδικαλιστικών Ενώσεων».

- Πώς νομίζετε ότι μπορούν να επιτευχθούν όλα αυτά που περιγράφετε;

«Με πολύ δουλειά, τόλμη και θέληση, αλλά και με τη συμμετοχή όλων. Στην προσπάθειά μου αυτή δεν είμαι μόνος, αλλά μαζί με συναδέλφους που έχουμε την ίδια θέληση και τα ίδια οράματα και έχουν και αυτοί το μεράκι να προσφέρουν στο Σύνδεσμο και στους Αθλητικούς Συντάκτες. Στις εκλογές αυτές στόχος μας είναι να προκύψει μια νέα διοίκηση που θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες και θα προχωρήσει στις ενέργειες που σας περιέγραψα και που θα απευθύνει κάλεσμα προς όλους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Εύχομαι και θα κάνω τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, να βγει ο ΠΣΑΤ ενωμένος από αυτή την εκλογική αναμέτρηση και να βαδίσουμε την επόμενη ημέρα όλοι μαζί για να προασπίσουμε το επάγγελμά μας και τα δίκαια των συναδέλφων μας. Κρατάμε ότι καλό έχει γίνει έως τώρα και συνεχίζουμε με το βλέμμα στο μέλλον για ένα καλύτερο ΠΣΑΤ, για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για όλους μας, για τους συνταξιούχους, τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στο επάγγελμα, για τις επόμενες γενιές Αθλητικών Συντακτών, ίσως του πιο μάχιμου κομματιού του Τύπου και σίγουρα ένα από τα τελευταία μάχιμα κομμάτια του Τύπου τα Σαββατοκύριακα. Αξίζει τον κόπο να παλέψουμε για όλα αυτά, αλλά είμαστε και υποχρεωμένοι να το πράξουμε».

πηγή: soccerplus.gr

Σχολιασμος