Ερωτι-ΑΡΗΣ ο ΠΑΣ Γιάννινα, έτοιμος για play off

15.02.2022 Αναγνώστηκε 565 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Τον Άγιο Βαλεντίνο και την ημέρα των ερωτευμένων γιόρτασε χτες ο ΠΑΣ Γιάννινα με μια συγκλονιστική και παθιασμένη εμφάνιση γεμάτη συναίσθημα. Οι Γιαννιώτες έκαναν το πιο αποφασιστικό βήμα για την είσοδό στα play off καθώς επικράτησαν του Άρη με 2-0 στο «Ζωσιμάδες» για την 23η αγωνιστική και με 36 βαθμούς έμειναν μόνοι στην τέταρτη θέση.

Ερωτι-ΑΡΗΣ ο ΠΑΣ Γιάννινα, έτοιμος για play off
Γιωτίτσας
Νίκος Γιωτίτσας

Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» με τη σπουδαία του νίκη κόντρα στους Θεσσαλονικείς, δεύτερη μέσα στη σεζόν απέναντί τους, εδραιώθηκε επάξια στην τέταρτη θέση τα βαθμολογίας διευρύνοντας παράλληλα τη διαφορά από τον Άρη στους 7 βαθμούς. Μπορεί ο Άρης να είχε τις ευκαιρίες και τα δύο δοκάρια με τους Μαντσίνι (97') και Ματέο Γκαρσία (98'), ωστόσο οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή Μεταξά έδειψαν ψυχωμένοι στην επανάληψη και έφτασαν στην πολυπόθητη νίκη χάρη στο αυτογκόλ του Σιαμπάνη (51’) μετά την κεφαλιά του Κάργα και του Ντομίνγκεθ (84’). Συγκλονστική εμφάνιση από τον αρχηγό Γιάννη Κάργα που αποθεώθηκε από τους φιλάθλους για το πάθος και την αυτοθυσία του καθώς αποχώρησε τραυματίας με κολάρο από το γήπεδο. Στο νοσοκομείο με διάσειση ο Φαμπάνιο του Άρη.

Πώς έπαιξαν

Το βάπτισμα του πυρός στη βασική ενδεκάδα πήρε στο χθεσινό παιχνίδι ο Λουίς Ποζνάσκι  λόγω της απουσίας του Πίρσμαν, ενώ κανονικά θέση στο αρχικό σχήμα πήρε ο Περέα παρά το πρόβλημα που είχε στο δεξί χέρι.  Ο Ηρακλής Μεταξάς παρέταξε τον ΠΑΣ με τη διάταξη 4-4-1-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ήταν ο Σάλιακας, αριστερό ο Πίρσμαν και δίδυμο στα στόπερ οι Κάργας και Εραμούσπε. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Καραχάλιος και Στάνκο, αριστερό εξτρέμ ο Λιάσος, δεξί ο Σνάιντερ και ο Ντομίνγκεθ έπαιξε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Περέα που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Ο προπονητής του Άρη, Άκης Μάντζιος παρέταξε τον Άρη με διάταξη 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σιαμπάνης, δεξί μπακ ο Σάκιτς, αριστερό ο Γκάνεα και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Φαμπιάνο και Μπράμπετς. Μπροστά τους έπαιξαν οι Σάσα και Εντιαγέ, δεξί εξτρέμ ο Μπερτόγλιο, αριστερό ο Μαντσίνι και στην κορυφή της επίθεσης έπαιξαν οι Μάνος και Καμαρά.

Πιο δυναμικά στο ματς ο Άρης

Πριν την έναρξη του αγώνα, ο αρχηγός Γιάννης Κάργας παρέδωσε στον αρχηγό του Άρη Σάσα μία φανέλα του ΠΑΣ με το νούμερο 19 εις μνήμη του αδικοχαμένου φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού. Μάλιστα όταν το χρονόμετρο έδειξε το 19ο λεπτό, διακόπηκε το παιχνίδι, οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων χειροκρότησαν και ακούστηκε το σύνθημα «Άλκης ζωντανός, για πάντα Αρειανός». Ένα τεράστιο πανό με τα ονόματα των οπαδών που δολοφονήθηκαν αναρτήθηκε στους Ζωσιμάδες από τον Σ.Φ.ΠΑΣ Γιάννινα ζητώντας συγγνώμη από τους οικείους των θυμάτων της οπαδικής βίας.

Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, ο Άρης είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, στο οποίο ο ΠΑΣ περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο και αδυτνατούσε να κρατήσει τη μπάλα στη μεσαία γραμμή. Στο 8’ ο Μπερτόγλιο έκανε το σουτ εκτός περιοχής αλλά ο Λοντίγκιν μπλοκαρε εύκολα. Οι φλοξενούμενοι έφτασαν στην πρώτη τους καλή στιγμή στο 15’, όταν από εκτέλεση φάουλ του Μαντσίνι, η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι όπου από το ύψος της μικρής περιοχής ο Εντιαγέ έκανε κεφαλιά ψαράκι και απέκρουσε εντυπωσιακά ο Λοντίγκιν. Άστοχο ήταν και το σουτ του Σάσα στο 18’.

Ο Άρης συνέχισε να πιέζει και στο 29’ από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μαντσίνι, ο Λοντίγκιν δεν αιφνιδιάστηκε και μπλόκαρε τη μπάλα. Σε νέο κίνδυνο για την εστία του ΠΑΣ στο 34’ και σε σέντρα από αριστερά, οι παίκτες του Μεταξά είχαν… Άγιο, μιας και έγινε επιθετικό φάουλ πάνω στον Σάλιακα από τον Μάνο.

Καλή στιγμή με Περέα

Έπρεπε το χρονόμετρο να δείξει το 38ο λεπτό για να πραγματοποιήσει ο ΠΑΣ την πρώτη του αξιόλογη στιγμή στο παιχνίδι. Σε εξαιρετική μεταβίβαση ο Κάργας βρήκε τον Σάλιακα που κατέβασε άψογα τη μπάλα, σταμάτησε και έκανε την σέντρα από δεξιά, ο Περέα βρέθηκε αφύλακτος καθώς το αμυντικό δίδυμο του Άρη αδράνησε, ωστόσο η κεφαλιά που έκανε δεν ήταν καλή καθώς βρήκε την μπάλα με το πάνω μέρος του κεφαλιού του και έφυγε άουτ. Στο 43’ μετά από κεφαλιά--κλέψιμο του Λιάσου, ο Σάλιακας έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Σιαμπάνη. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή ενός ημιχρόνου όπου ο Άρης κέρδισε τη μάχη της μεσαίας γραμμής.

Γρήγορο προβάδισμα για ΠΑΣ

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο για τον ΠΑΣ Γιάννινα που μπήκε κεφάτος στο να δημιουργήσει φάσεις. Μόλις, στο 51’ οι Γιαννιώτες πήραν κεφάλι στο σκορ χάρη σε αυτογκόλ του Σιαμπάνη. Ύστερα από αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Σάλιακα που κέρδισε ο Περέα, ο σπεσιαλίστας στις κεφαλιές Κάργας πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Σιαμπάνη και στην επιστροφή η μπάλα βρήκε στην πλάτη τον τερματοφύλακα του Άρη και κατέληξε στα δίχτυα του για το 1-0. Έξαλλοι ήταν πανηγυρισμοί από τους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα και από τους φιλάθλους στις κερκίδες αλλά και στις ταράτσες. Όπως ήταν λογικό, ο Άρης βγήκε μπροστά, προσπαθώντας να βρει χώρους να απειλήσει την εστία του Λοντίγκιν. Μετά το 60' ο Μάντζιος έκανε εσωτερικές αλλαγές. Ο Μαντσίνι πήγε δεξιά, ο Μάνος αριστερό εξτρέμ και ο Μπερτόγλιο προωθήθηκε στην επίθεση μαζί με τον Καμαρά.  Σε μία φάση που καρδιοχτύπησε η άμυνα του ΠΑΣ, στο 62’ από εκτέλεση φάουλ του Μαντσίνι, ο Καμαρά πήδηξε για κεφαλιά, η μπάλα βρήκε στην πλάτη του Λιάσου και έφυγε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Λοντίγκιν.

Φάσεις Άρη- από μηχανής Κάργας

Στο 69’ μετά από παράλληλη πάσα του Μαντσίνι προς τον Μάνο στην καρδιά της περιοχής, ο Εραμούσμπε πίεσε τον Μάνο και η μπάλα πέρασε χωρίς να την βρει. Οι Γιαννιώτες είχαν απάντηση στο επόμενο λεπτό, όταν βγήκε μπροστά με Περέα, όμως του έκλεισε τον διάδρομο ο Εντιαγέ. Οι Θεσσαλονικείς δημιούργησαν νέο πονοκέφαλο για τη γιαννιώτικη εστία, όταν στο 72’ σε σουτ του Μάνου  εκτός περιοχής, η μπάλα έφυγε δίπλα από το δοκάρι του Λοντίγκιν. Ο γκολκίπερ του ΠΑΣ στο 73’ δεν ανησύχησε ούτε στο σουτ του Ιτούρμπε.  Μετά την είσοδο του Οικονομόπουλου στο 75’, εκείνος πήγε δεξί εξτρέμ και αριστερό ο Σνάιντερ. Η τεράστια φάση για τον Άρη να ισοφαρίσει χάθηκε στο 76’. Σε εκτέλεση κόρνερ από δεξιά του Μαντσίνι, ο Φαμπάνιο πήρε την κεφαλιά και σαν από μηχανής Θεός ο αρχηγός Κάργας έσωσε τον ΠΑΣ πάνω στη γραμμή. Ο αρχηγός του ΠΑΣ συγκρούστηκε και σε εναέρια σύγκρουση με τον Φαμπιάνο., αλλά κατάφερε να συνεχίσει, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φιλάθλους. Στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε ο Φαμπιάνο που υπέστη διάσειση και παρέμεινε τη νύχτα στα Γιάννινα για νοσηλεία, με την αξονική πάντως να είναι καθαρή για τον Βραζιλιάνο αμυντικό του Άρη.

Ντελίριο νίκης με παρθενικό γκολ Ντομίνγκεθ

Οι γηπεδούχοι φάνηκαν αποφασισμένοι να ψάξουν ένα γκολ που να τους διώξει το άγχος και το πέτυχαν στο 84’.  Σε εξαιρετική αντεπίθεση του ΠΑΣ από δεξιά, ο Οικονομόπουλος τροφοδότησε τον Σάλιακα, αυτός έκανε την παράλληλη σέντρα προς τον Ντομίνγκεθ, ο Ισπανός δεν βρήκε καλά την μπάλα αρχικά, αυτή κατέληξε στον Σνάιντερ. Ο Γερμανός έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στα σώματα των αμυντικών, ο Περέα έκανε δεύτερο σουτ με τον Σάκιτς να αποκρούει με το χέρι σαν τερματοφύλακας. Τελικά η μπάλα κατέληξε στον Ντομίνγκεθ που έκανε την προβολή, ο Σιαμπάνης έδιωξε την μπάλα μέσα από τη γραμμή. Το παιχνίδι αρχικά συνεχίστηκε, όμως κατόπιν ελέγχου από το VAR o Παπαπέτρου έδειξε σέντρα και το γκολ μέτρησε, μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού από τους φιλάθλους στην κερκίδα που βροντοφώναξαν συνθήματα για έξοδο στην Ευρώπη. Αυτό ήταν και το πρώτο γκολ του Ντομίνγκεθ στη σεζόν.

Δυο δοκάρια ο Άρης

Ο Άρης έχασε μοναδικές φάσεις να μειώσει τουλάχιστον στο σκορ, μιας και ο ΠΑΣ είχε αγκαλιάσει πια τη νίκη. Στο 97’ σε σουτ του Μαντσίνι με το αριστερό και πολλά φάλτσα, η μπάλα τράνταξε το  οριζόντιο δοκάρι του Λοντίγκιν. Στο επόμενο λεπτό, ο Άρης διαπλασίασε τα δοκάρια του, αυτή η φορά σε σουτ του Μαντσίνι στην εξέλιξη της φάσης. Με το τελικό σφύριγμα της λήξης, οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή Μεταξά έτυχαν αποθέωσης από την κερκίδα και ανταπέδωσαν με το καθιερωμένο ΟΛΕ.

Διαιτησία: Παπαπέτρου (Φωτόπουλος- Σαμοίλης)

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Ποζνάνσκι, Κάργας (90’ Παντελάκης), Εραμούσπε, Καραχάλιος, Λιάσος (75’ Οικονομόπουλος), Στάνκο, Σνάιντερ (88’ Μπρένερ), Ντομίνγκεθ, Περέα

Άρης (Άκης Μάντζιος): Σιαμπάνης, Σάκιτς, Γκάνεα, Φαμπιάνο (85’ Πάλμα), Μπράμπετς, Σάσα, Εντιαγιέ (85’ Λούμορ), Μαντσίνι, Μάνος, Μπερτόγλιο (67’ Ιτούρμπε), Καμαρά (85’ Γκαρσία).

 

 

Σχολιασμος