24 χρόνια από το μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας(video)

18.06.2024 Αναγνώστηκε 1369 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Συμπληρώνονται σήμερα 24 χρόνια από το αξέχαστο μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας, εκεί όπου το γκολ του Κορμαρή στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα με το Αιγάλεω(1-1) χάρισε στον ΠΑΣ Γιάννινα την επιστροφή του στην Α' Εθνική Κατηγορία έπειτα από 8 σεζόν στην Β' και μία στη Γ' Εθνική Κατηγορία.

 

24 χρόνια από το μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας(video)

Ποτέ κανείς φίλαθλος της γιαννιώτικης ομάδας δεν πρόκειται να ξεχάσει τα συναισθήματα που τον διαπέρασαν το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2000. Τότε που ο "Άγιαξ της Ηπείρου" επέστρεφε στην Α’ Εθνική μετά από μία δεκαετία, μέσω της διαδικασίας των μπαράζ ανόδου με αντιπάλους τον Πανσερραϊκό και το Αιγάλεω. Μια περίοδο (1991-2000) όπου ο ΠΑΣ έζησε μεγάλες και δυσάρεστες στιγμές.

Βίωσε τον υποβιβασμό το 1997, αλλά έφτασε μια ανάσα το 1999 από την Α’ Εθνική, χάνοντας την άνοδο στην ισοβαθμία από την Καλαμάτα από την οποία είχε χάσει 0-3 στα Γιάννινα.

Η επόμενη χρονιά (1999-00) ξανά με Μάνθο Κολέμπα στο τιμόνι καi αρχικά στον πάγκο τον μακαρίτη πλέον Ανδρέα Μιχαλόπουλο και στη συνέχεια τον Γιώργο Φοιρό. Μια χρονιά που έμελλε να αποδειχθεί χρυσή για την γιαννιώτικη ομάδα που χαμογέλασε στο φινάλε του μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας κόντρα στο Αιγάλεω.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ύστερα από μαραθώνιο 34 αγωνιστικών η ομάδα των Ιωαννίνων, το Αιγάλεω και ο Πανσερραϊκός έμειναν να διεκδικήσουν στα μπαράζ την 2η θέση και να ακολουθήσουν τον πρωταθλητή Αθηναϊκό στα σαλόνια.

Τα παιχνίδια έγιναν σε ουδέτερη έδρα, στην ιστορική έδρα της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ το Αιγάλεω - Πανσερραϊκός είχε γίνει στη Ριζούπολη. 
Στο πρώτο ματς Αιγάλεω και Πανσερραϊκός ήρθαν ισόπαλοι στη Ριζούπολη με σκορ 2-2 και στο επόμενο ο ΠΑΣ δεν δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο των Σερραίων, επικρατώντας με σκορ 3-1.

Οι Γιαννιώτες πλέον ετοιμάζονταν για το καθοριστικό παιχνίδι με το Αιγάλεω όπου πήγαιναν για δυο αποτελέσματα, ενώ η ομάδα της Δυτικής Αττικής έψαχνε μόνο τη νίκη.
Κατάμεστο το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας από τους ΠΑΣολέδες που άνετα είχαν πάρει την πρώτη μάχη αυτή της εξέδρας.
Ο κόουτς Γιώργος Φοιρός παρέταξε την καλύτερη δυνατή ομάδα προκειμένου το όνειρο της επιστροφής να γίνει πραγματικότητα.

Η αρχική σύνθεση του ΠΑΣ Γιάννινα: Ράντος, Σεντεμέντες, Πάττας, Θεοδωρής , Φουτσίνι, Γιώτσας, Τάτσης, Κάκος, Μπελά, Κορμαρής, Κάμπος.

Ύστερα από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο δίχως τις μεγάλες φάσεις μπροστά στις 2 εστίες οι 2 ομάδες παρατάχθηκαν για το δεύτερο ημίχρονο εκεί όπου θα κρίνονταν και όλα.

Ο ΠΑΣ φαινόταν να ελέγχει την αναμέτρηση, όμως το Αιγάλεω στο 72’ πήραν το προβάδισμα με 1-0 και είχαν το πάνω χέρι για την άνοδο, με το τέρμα που πέτυχε ο Σωκράτης Πέτρου. Οι Γιαννιώτες από εκεί και πέρα έδειξαν διψασμένοι για το γκολ της ισοφάρισης, έχασαν μια ντουζίνα ευκαιρίες με τη μπάλα να… αρνείται να μπει στα δίχτυα του Κόη.

Οι κυριότερες ήταν αυτές των Κοζανίδη και Σεϊταρίδη με τον πρώτο να σημαδεύει το κάθετο δοκάρι του Κόη και τον αμυντικό του ΠΑΣ να αστοχεί εξ επαφής από μισό μέτρο. Το άγχος φάνηκε να κυριεύει τους ποδοσφαιριστές του «Άγιαξ» της Ηπείρου με αποκορύφωμα τα νεύρα του Σεντεμέντε στο 89’ που έφεραν και την κόκκινη στον Καλαματιανό ποδοσφαιριστή.
Ο Σεντεμέντες τράβηξε βίαια ποδοσφαιριστή της αθηναϊκής ομάδας προκειμένου να μην χάνεται χρόνος με συνέπεια ο Πειραιώτης διαιτητής Παπίλιας να τον αποβάλλει με απευθείας κόκκινη.

Πλέον ο αγώνας ήταν στις καθυστερήσεις, επτά λεπτά δόθηκαν και εκεί παίχτηκε και το τελευταίο μέρος του αγώνα.

Ο Ράντος κράτησε τον ΠΑΣ εν ζωή στο 92 σε τετ-α-τετ με τον Κατσαρό και στο 96' ο Τάτσης πέρασε την κάθετη στον Κοζανίδη που με παράλληλη μπαλιά βρήκε τον Κορμαρή στην περιοχή και ο Καστοριανός επιθετικός των Ιωαννίνων ψύχραιμος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τον ΠΑΣ στην Α’ Εθνική.

Το τι ακολούθησε το σφύριγμα της λήξης δεν περιγράφεται με τους περίπου 15.000 ΠΑΣολέδες να παραληρούν στις εξέδρες να αποθεώνουν τους ποδοσφαιριστές και τον Γιώργο Φοιρό, με τον πρόεδρο Μάνθο Κολέμπα να σηκώνεται ψηλά από τους ποδοσφαιριστές.

Ο ΠΑΣ ξαναέγραφε ιστορία, ο ΠΑΣ και πάλι στην Α’ Εθνική, στα μεγάλα σαλόνια, στους κορυφαίους.

Σχολιασμος