Βαριές ποινές για τους 7 για τη συμπλοκή στα Σεισμόπληκτα

17.07.2024 Αναγνώστηκε 3384 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης χτες για τους 7 κατηγορούμενους Γιαννιώτες για τη φονική ενέδρα και τη συμπλοκή με ομάδα 4 ατόμων στα Γιάννινα στις 7 Απριλίου 2023 στα Σεισμόπληκτα Ιωαννίνων, στο οποίο είχαν αποδοθεί οπαδικά κίνητρα και κόντρα μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του ΠΑΣ Γιάννινα.

Βαριές ποινές για τους 7 για τη συμπλοκή στα Σεισμόπληκτα
Μυριούνης
Θανάσης Μυριούνης

Αργά χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Άρτας και οι 7 κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν ένοχοι και θα εκτίσουν ποινή κάθειρξης από 11 έως 14 χρόνια στη φυλακή. Ένοχοι κρίθηκαν σε ορισμένα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα και οι τρεις εκ των τεσσάρων της δεύτερης ομάδας, αλλά οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο τέταρτος της παρέας με καταγωγή από τη Λάρισα. Σημειωτέων, πώς το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία πώς η συμπλοκή δεν έγινε με οπαδικά κίνητρα και για αυτό δεν δικάστηκαν με τον νέο αθλητικό νόμο, ο οποίος προέβλεπε ακόμα πιο βαριές ποινές.

Εδώ και 16 ημέρες διεξάγονταν στην Άρτα και το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο, η δίκη για τη συμπλοκή και τη φονική ενέδρα που έστησαν Γιαννιώτες σε Γιαννιώτες! Από την αρχή το περιστατικό έλαβε την οπαδική απόχρωση και αποδόθηκε σε επίθεση οπαδών του Ολυμπιακού σε τετραμελή ομάδα οπαδών του ΠΑΣ Γιάννινα. Το περιστατικό είχε συμβεί στα Σεισμόπληκτα Ιωαννίνων το βράδυ της 7ης Απριλίου με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό ενός φιλάθλου του ΠΑΣ Γιάννινα, και τον τραυματισμό ενός δεύτερου, με πιο ελαφριά τραύματα.

Ο πρώτο εκ των τραυματιών είχε δεχτεί δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι και έδωσε για πολλές ημέρες σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Τελικά, βγήκε νικητής από αυτή τη μάχη και κατάφερε μετά από πολύμηνες θεραπείες και φυσιοθεραπείες να ξεπεράσει τα δύσκολα.

Το δικαστήριο έγινε στην Άρτα για να αποφευχθούν οι εντάσεις που είχαν σημειωθεί στα Γιάννενα. Παρόλα αυτά και στην Άρτα δεν αποφεύχθηκαν οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις σε πολλά σημεία της ακροαματικής διαδικασίας.

Μετά από 16 ημέρες χτες ήρθε η ώρα της απόφασης για το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Άρτας, η οποία στηρίχθηκε στο βίντεο ντοκουμέντο που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας, αλλά και στις μαρτυρίες των αστυνομικών που έφτασαν πρώτοι στον τόπο του συμβάντος, όπως και στις μαρτυρίες των κατηγορούμενων. Η κρίση του δικαστηρίου είναι κατά πλειοψηφία ότι υπήρξαν και μη οπαδικά κίνητρα στη συμπλοκή, γι’ αυτό και όλοι δικάστηκαν χωρίς τον νέο αθλητικό νόμο.

Στη φυλακή οι 7 της συμπλοκής

Η απόφαση ήταν καταδικαστική για τους 10 εκ των 11 κατηγορουμένων, όμως όπως ήταν αναμενόμενο, ο πέλεκυς έπεσε πιο βαρύς σε εκείνους της επιτιθέμενης ομάδας, καθώς περιελάμβανε βαριά κακουργήματα όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, βαριές σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία και άλλα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και κρίθηκαν ένοχοι για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας. Σε ορισμένους εξ αυτών αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και καταδικάστηκαν κατά συγχώνευση των ποινών σε 11-12 χρόνια, όμως σε κάποιους εξ αυτών δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και θα εκτίσουν ποινή έως 14 χρόνια κάθειρξης. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και οι 7 κατηγορούμενοι, βρίσκονται εδώ και 1,5 χρόνο προφυλακισμένοι σε διάφορες φυλακές, με τους περισσότερους εξ αυτών στον Κορυδαλλό. 

Με αναστολή οι 3 από την άλλη πλευρά

Στους 3 από τους 4 της δεύτερης ομάδας, τα θύματα του περιστατικού, επιβλήθηκαν ποινές καθώς κρίθηκαν και αυτοί ένοχοι για τη συμπλοκή, όμως όλων οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, ένας κρίθηκε ένοχος και η ποινή ήταν 4 χρόνια με αναστολή, ο δεύτερος 3 χρόνια με αναστολή, και δύο χρόνια στον τρίτο και τον πιο βαρύτατα τραυματισμένο. Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο τέταρτος της παρέας, με καταγωγή από τη Λάρισα. Και στους 3 καταδικασθέντες η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή, αλλά θα τους επιβληθούν ορισμένα περιοριστικά μέτρα.

Δήμος: «Δίκαιη η απόφαση του δικαστηρίου»

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Άρτας, τη συγχώνευση των ποινών και την τελική ανακοίνωση, ο εκ των συνηγόρων του θύματος που τραυματίστηκε βαριά, Δημήτρης Δήμος, μίλησε στον «Π.Λ.» για το αποτέλεσμα της δίκης σε πρώτο βαθμό, αλλά και το πώς κινήθηκε η ακροαματική διαδικασία.

«Ήταν μια δικαίωση για τον πελάτη μου. Πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση του δικαστηρίου που διαχώρισε τα θύματα από τους θύτες με τα εξής δύο δεδομένα. Υπήρξε όντως ένα τραγικό συμβάν που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή στον Δημήτρη, αλλά το δικαστήριο θέλησε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά αυτά που ήταν όλα νεαρής ηλικίας. Διαφορετικά οι ποινές κάθειρξης θα ήταν πολύ υψηλότερες.

Αναφέρομαι κυρίως στους θύτες της μίας ομάδας καθώς αν δεν τους αναγνωρίζονταν ελαφρυντικά θα μπορούσαν να τους επιβληθούν ποινές από 15 μέχρι 20 χρόνια καθώς μιλάμε για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας, δηλαδή ένα βαρύ κακούργημα. Το δικαστήριο έκρινε ότι το περιστατικό δεν είχε οπαδικά κίνητρα και η απόφαση κάλυψε το περί δικαίου αίσθημα».

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του οπαδού του ΠΑΣ Γιάννινα είχε δικηγόρους τους κ.κ. Δήμο, Τάσση και Ζαβαλιάννη, ενώ τους έτερους 3 από πλευράς ΠΑΣ υπερασπίστηκε το δικηγορικό γραφείο του κ. Μπούκα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχολιασμος