- ΠΑΣ Γιάννινα
- Super League
- Super League 2
- Γ Εθνική
- Ερασιτεχνικό
- Άλλα Σπορ
- Γενικά
- Βαθμολογίες
- Στήλες
- Ποιοι Είμαστε
- Διαφήμιση
- Όροι Χρήσης
- Επικοινωνία
Τα 56α γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου του 1966, το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων με την υπ’ αριθμόν 366/1966 απόφασή του έδινε έγκριση για την ίδρυση ενός νέου σωματείου, του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος έμελλε να γίνει το ιστορικότερο και μεγαλύτερο σωματείο ολόκληρης της Ηπείρου.
Το PASports.gr κάνει ένα επετειακό αφιέρωμα για την ομάδα που γεννήθηκε το 1966 και έγινε στη δεκαετία του '70 ο ιστορικός "Άγιαξ" της Ηπείρου, με αποκορύφωμα την ευρωπαϊκή συμμετοχή το 2016 στα προκριματικά του Europa League.
Είναι γνωστό ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα προήλθε από τις διαδοχικές συγχωνεύσεις των ομάδων Ατρόμητος, Αβέρωφ και Ολυμπιακός. Η αντιπαλότητα των δύο πρώτων ομάδων έφτανε μερικές φορές και εκτός ελέγχου, ειδικά στη δεκαετία του ’50 που μέσα από τον αθλητισμό έμπαιναν και τα πολιτικά πάθη μιας και ο Ατρόμητος ήταν ομάδα που παραδοσιακά εκπροσωπούσε την αριστερά και ο Αβέρωφ τη δεξιά παράταξη.
Όμως στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60 άρχισαν πλέον να συνειδητοποιούν στα Γιάννινα, ότι ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η ύπαρξη τριών ομάδων σε μια μικρή επαρχιακή πόλη δεν οδηγούσε πουθενά.
Άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για συγχώνευση των τριών ομάδων σε μία για να μπορέσει να βγει το γιαννιώτικο ποδόσφαιρο από την αφάνεια. Τότε Ατρόμητος και Αβέρωφ είχαν φτάσει μέχρι τη Β’ Εθνική κατηγορία με ρόλο κομπάρσου και με κινδύνους υποβιβασμού. Αν ξεχωρίσουμε την καλή πορεία του Αβέρωφ τη σαιζόν 62-63 που έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος, αποκλείοντας τους Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακό Κοζάνης, ΠΑΟΚ, δεν υπήρξε καμία άλλη αξιόλογη διάκριση των τοπικών ομάδων. Οι δυνατότητες ήταν μέχρι τη Β’ Εθνική και πάλι πίσω…
Η πρώτη απόπειρα συγχώνευσης έγινε το 1962 και έπιασε τόπο. Έτσι με την υπ’ αριθμό 398/27-9-1962 απόφαση του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων επικυρώθηκε η συγχώνευση των ομάδων Ατρόμητος και Ολυμπιακός και η νέα ομάδα είχε την ονομασία "Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων – Α.Ο.Ι.".
Ο Αβέρωφ τότε είχε διαφωνήσει και τράβηξε τον δικό του δρόμο. Όμως το πετυχημένο εγχείρημα της συγχώνευσης του 1962 δεν άφησε ασυγκίνητους τους Γιαννιώτες και άρχισε νέος κύκλος συζητήσεων να ενδώσει και ο Αβέρωφ για να επέλθει και μ’ αυτόν η συγχώνευση.
Εν μέσω αντιδράσεων λοιπόν στις αρχές του 1966 άρχισαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΑΟΙ και Αβέρωφ για να υπάρξει συμφωνία. Όπως μας είπαν άνθρωποι που έζησαν από κοντά αυτές τις καταστάσεις, υπήρχαν αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές, οι οποίες τελικά κάμφθηκαν με την επέμβαση και των τοπικών αρχών και κυρίως των δημοτικών αρχόντων. Στις 20 Απριλίου 1966 η γενική συνέλευση των μελών του Αβέρωφ που έγινε στην "Όαση" αποφάσισε τη συγχώνευση, ενώ το ίδιο έπρεπε να γίνει και από την πλευρά του Α.Ο.Ι. Στη γενική συνέλευση του τελευταίου στο κέντρο "Άλσος" στις 26 Ιουνίου 1966 είχαν μαζευτεί όλα τα Γιάννινα για να μάθουν το αποτέλεσμα. Η τελική συγχώνευση κρίνονταν από μια λεπτή κλωστή. Τελικά κατά πλειοψηφία πάρθηκε η ιστορική απόφαση για την συγχώνευση.
Τόσο ο Α.Ο.Ι όσο και ο Αβέρωφ αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική και έπρεπε οι τότε παράγοντες των δύο ομάδων να «τρέξουν» τις εξελίξεις για να γίνει η νέα ομάδα και να προλάβει να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα, μπαίνοντας συγχρόνως στην κλήρωση. Όπως μας είπε ο Νέστωρας του Ηπειρωτικού ποδοσφαίρου, ο σεβάσμιος Ξενοφώντας Κοντούρης, που ως πρόεδρος τότε της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων πρωτοστάτησε στο να γίνει η συγχώνευση, επί δύο βράδια δεν κοιμήθηκαν οι παράγοντες του ΑΟΙ και του Αβέρωφ για να βρουν το όνομα της νέας ομάδας. Αρχικά ήθελαν να την ονομάσουν «Δωδώνη» από την αρχαία Δωδώνη που υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης, όπου και σήμερα σώζεται 12 χιλιόμετρα από τα Γιάννινα το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αλλά πάλι δεν τους κολλούσε καλά. Τότε ο αείμνηστος δικηγόρος Πύρρος Ναθαναήλ, που ήταν μέλος στη διοίκηση του Ατρόμητου έριξε την ιδέα να ονομαστεί η νέα ομάδα ΠΑΣ Γιάννινα (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος – Γιάννινα).
Ξεκίνησαν πλέον τις νομικές διαδικασίες για την ίδρυση του ΠΑΣ όπως συμφώνησαν βρίσκοντας και την κατάλληλη νομική φόρμουλα. Αν διέλυαν τα δύο σωματεία και ιδρύονταν από την αρχή ο ΠΑΣ, θα έπρεπε το νέο σωματείο να ξεκινήσει από την Γ’ ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣΗΠ. Έτσι αποφάσισαν ο Α. Ο. Ι. να αλλάξει καταστατικό με νέα ονομασία «ΠΑΣ Γιάννινα» ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται στη Β’ Εθνική και ο ΠΑΣ Αβέρωφ να μετονομαστεί σε ΠΑΣ Μπιζάνι.
Έτσι στις 30 Ιουνίου 1966 ο δικηγόρος Πύρρος Ναθαναήλ ως πληρεξούσιος δικηγόρος του «Αθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων» κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων την υπ’ αριθμό καταθέσεως 307/66 αίτηση για την έγκριση του νέου τροποποιημένου καταστατικού με την νέα ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» και ζητήθηκε να εκδοθεί αμέσως απόφαση για να μπει η νέα ομάδα στην κλήρωση του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής.
Η συζήτηση της αίτησης έγινε στις 6 Ιουλίου 1966 και στις 8 Ιουλίου 1966 εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 366/8-7-1966 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού και τη μετονομασία του Α.Ο.Ι σε ΠΑΣ Γιάννινα. Η απόφαση αυτή καταχωρήθηκε στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου στις 2 Αυγούστου 1966 με αριθμό μητρώου 929/2-8-1966 και το σωματείο έφερε την ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ». Ο δε ΠΑΣ Αβέρωφ με την υπ’ αριθμό 370/8-7-1966 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων μετονομάστηκε σε «ΠΑΣ Μπιζάνι» και μ’ αυτή την ονομασία έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής παράλληλα με τον ΠΑΣ και είχε συμφωνηθεί ότι ο «ΠΑΣ Μπιζάνι» θα λειτουργήσει ως φυτώριο του ΠΑΣ Γιάννινα. Μετά από λίγο το Μπιζάνι διαλύθηκε και έπεσε όλο το βάρος στον ΠΑΣ.
Όσο για το σήμα του ΠΑΣ Γιάννινα, επιλέχτηκε μέσα σε έναν θυρεό να απεικονίζει τη μια όψη του νομίσματος της αρχαίας Ηπείρου και ειδικά την εποχή του Κοινού των Ηπειρωτών (231-168 π.Χ.) όπου υπάρχει ο ταύρος που ήταν ιερό ζώο της αρχαιότητας και η επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ που σημαίνει στην γενική της Δωρικής έκφρασης «Των Ηπειρωτών». Το νόμισμα αυτό ήταν σε τετράδραχμο και στη μια όψη απεικόνιζε το κεφάλι του Δωδωναίου Δία και της Διώνης. Ο Δίας είναι στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς ενώ η Διώνη φοράει πέπλο και χιτώνα. Στην πίσω όψη του νομίσματος ήταν ο ταύρος με την επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ.
Στο καταστατικό του ΠΑΣ το σήμα του περιγράφεται ως εξής: «Είναι θυρεός ή στρογγυλόν σχήμα, φέρον εντός αυτού όψιν αρχαίου Ηπειρωτικού νομίσματος και συμβόλου ενώσεως και αλληλεγγύης των απανταχού Ηπειρωτών, με απεικόνισιν του ταύρου και τας λέξεις "ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ". Επικεφαλής της απεικονίσεως είναι η φράσις "'ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ" περιβάλλεται δε το σύνολον υπό φύλλων Ηπειρωτικής δρυός» .
Μετά της 8 Ιουλίου 1966 που ο ΠΑΣ έγινε επίσημο σωματείο από το Πρωτοδικείο, εξελέγη μετά από αρχαιρεσίες η πρώτη διοίκηση με την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος Περικλής Γιαννής, α’ αντιπρόεδρος Πύρρος Ναθαναήλ, β’ αντιπρόεδρος Κ. Μητροκώστας, γενικός γραμματέας Αλκης Μακρής, ταμίας Γεώργιος Στούκας, γενικός αρχηγός Αλέκος Τσιμής, έφορος υλικού Αχιλλέας Φίλιος, έφορος κλασσικού αθλητισμού Κων. Λογοθέτης, Μέλη Ι. Ζησιάδης, Δημ. Τσιάντας, Λ. Παπαδόπουλος, Ζαφείρης Μπανιώτης, Κων/νος Μπέγκας, Κων/νος Σεπετάς, Κων/νος Μάντζιος.
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα έγινε για το θεσμό του κυπέλλου στις 2 Οκτωβρίου 1966 με την Πίνδο Κόνιτσας. Ο "νεαρός" τότε ΠΑΣ κέρδισε με 4-0 με γκολ που πέτυχαν οι Τσιούρης (10’), Τσουρλίδας (50’), Οικονομίδης (55’), Καναρινής (62’).
Ο νεογέννητος ΠΑΣ συμμετείχε την περίοδο 1966-1967 στον Ά όμιλο (απ'τους 3) της Β' Εθνικής παίρνοντας τη θέση του Α.Ο.Ιωαννίνων. Μια νέα εποχή άρχιζε για το ποδόσφαιρο της Ηπείρού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος.
Στους πρώτους αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα στο ελληνικό πρωτάθλημα είχαν ως απολογισμό: 18 νίκες, 5 ισοπαλίες και 11 ήττες.
Απ'την πρώτη του κιόλας παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο ΠΑΣ έδειξε ότι μπορεί άξια να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες ομάδες της Β' κατηγορίας και ότι είναι ικανός για πολλά ακόμα.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα δίνει το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος της ιστορίας του. Ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό Πατρών στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής 1966-1967 και έληξε με 3-0 υπέρ του ΠΑΣ.
Ήταν Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1966 και στην πρώτη αγωνιστική, άνοιξε την πρώτη σελίδα της ιστορίας του με μια λαμπρή νίκη.
Ο «Ηπειρωτικός Αγών» στο φύλλο της 1ης Νοεμβρίου 1966 κατέγραφε ως εξής το πρώτο επίσημο παιχνίδι και την πρώτη νίκη του ΠΑΣ: «Το θαυμάσιο ξεκίνημα δεν έγκειτο στη νίκη που επέτυχε, αλλά στη θαυμάσια εμφάνιση που πραγματοποίησε. Τα Γιάννενα ήταν μια ομάδα που δεν της έλειπε τίποτα. Τέχνη, ζωντάνια, αγωνιστική διάθεση και συναίσθηση ευθύνης ήταν τα χαρακτηριστικά του. Δεν ήταν δυνατόν η εμπειρία του Τσιώλη, το μυαλό του Παπακοσμά και του Παπλιάκου, η αυτοθυσία του Τσιούρη, η ρωμαλαιότης του Αναστασίου, η δύναμις του Τσίλη, η τέχνη του Καραμανωλάκη και Μαυριδόπουλου, η ορμή του Καναρινή, το φιλότιμο του Τσόμπα και οι πρωτοφανείς επελάσεις του πρώτου των «22» του καταπληκτικού Τσουρλίδα να μη καρποφορήσουν. Σειρά ευκαιριών χάθηκαν από καθαρή ατυχία, μέχρι το 43’ όταν ο Τσίλης σημείωσε το πρώτο τέρμα σε μια σύγχυση της αμύνης του Ολυμπιακού.
Αυτό ήταν για να σπάσει η γκίνια και στο αμέσως επόμενο λεπτό 44’ ο Μαυριδόπουλος να τα διπλασιάσει με βολίδα μέσα από την μικρή περιοχή. Στο 62’ ο Τσουρλίδας τριπλασίασε τα τέρματα».
πηγές: agon.gr και pasgiannina.gr
PASsports - Το διαβατήριο στα σπορ, Copyright © 2024, All rights reserved.